Update cookies preferences
 

Efsane Yüzücüler: Ryan Lochte

7 Nisan 2024

Ryan Lochte belki de adı Michael olmayan en iyi Amerikalı yüzücü. 2004 Atina Olimpiyatlarında 200 metre bireysel karışık yüzmede gümüş madalya sahibi. Bu yarıştaki tek rakibi Michael’dı (tabii ki Michael Phelphs).

Yine Atina’da 4×200 metre serbest bayrakta altın madalya aldı. 2007 Dünya Şampiyonasında 200 metre sırtüstünde dünya rekorunu alt üst etti.

Ryan Lochte Nasıl Çalışıyor?

Bazen günde iki kez olmak üzere Ryan Lochte hemen hemen her gün 3-5 mil (4,8-8 km.) yüzüyor. Bu, Olimpiyat hayalleri olmayan birisinin kolay kolay örnek alamayacağı bir durum. Ancak bu değilse bile 23 yaşındaki başarılı yüzücünün örnek alınabilecek başka birçok alışkanlıkları (kara antrenmanları) ve antrenman şekli (palet ve buoy kullanımı) var.

Ryan Lochte 9 yaşından beri yüzüyor olsa da henüz kulaçlarını mükemmelleştirmiş olduğunu düşünmüyor. “Kulaç mekaniği üzerine her zamankinden daha fazla çalışıyorum” diyor. Ayrıca her antrenmanının bir bölümünü “bir şeyleri yavaş yapmaya” harcıyormuş.
“Teknik üzerinde çalışmanın tek yolu çok ağır çekimde yüzmek, yani, yaptığın hareketi düşünerek yüzmek. Vücut pozisyonunu, kalça pozisyonunu, omuz, el ve ayak hareketlerini düşünerek yapmak gerçekten çok işe yarıyor”.

Florida Üniversitesi baş antrenörü ve aynı zamanda Ryan Lochte’nin bireysel antrenörü olan Gregg Troy da bu konuda son derece dikkatli ve hatta ısrarlı. “Duvardan itişlerde torpedo gibi dümdüz ve streamline’da olmasına özen göstermesi konusunda devamlı uyarılarda bulunurum” diyor. “Ryan, flip dönüşten sonra 15 metre sualtı streamline yapmaya gayret eder.”

Troy’un söylediğine göre yüzücü duvardan ne kadar güçlü bir şekilde itiş yapar ve sualtında streamline’da kalırsa ilk kola o kadar kuvvetli geçiş yaparmış. Sanki yokuş yukarı değil de yokuş aşağı yüzüyormuş hissi uyanırmış. Bu en az vücut pozisyonu kadar önemliymiş.

Ryan Lochte:”Suyla kavga etmem”

“Suyun üzerinde kalmaya özen gösteririm. Suyla kavga etmem. Onunla birlikte hareket ederim” diyor Lochte ve bu bağlamda sırtüstünde belini kavisli tutup suyun üzerinde sürüş yapmaya gayret ediyormuş.

Lochte sık sık bacaklarının arasında bir pullbuoy ile ya da buoyantfoam ile antrenman yapıyormuş. “Buoy kullanımının çok faydası var. Düzgün vücut pozisyonu oturuncaya kadar onunla çalışıyorsunuz sonra buoysuz olarak tekrarlar yapıyorsunuz. Ben çok faydasını görüyorum” diyor.

Ryan Lochte:”Ayak Tahtası Kullanın”

Geçen günler içerisinde Ryan Lochte’nin antrenman alışkanlıkları ile ilgili olarak geliştirdiği bir başka şey ise ayak vuruş çalışmalarına ayırdığı süre. Bazen paletlerle (ki bunlar sıradan, uzun paletler) bazen ayak tahtalı bazen de bunlarsız çalışıyormuş.

Ryan Lochte’nin bireysel antrenörü olan Gregg Troy; “Ayak vuruş vücudu sabitleştiriyor. Düzgün vücut pozisyonu kollardan ziyade bacaklarla sağlanır. Bacak kasları kollardan daha fazla oksijene ihtiyaç duyar, bu nedenle bacakların fit olması şarttır. Aksi takdirde yüzücü erken yorgunlukla karşılaşabilir. Son yıllarda elit yüzücülerin ayak vuruşa ayırdıkları sürenin %20 arttığına dikkat çekmek isterim” diyor. Eskiden ayak vuruşa ayrılan sürenin yüzme volümünde azalmaya yol açması nedeni ile bu çalışmaya yeterli zaman ayrılmıyordu ama artık ne kadar ayak vuruş, o kadar dünya rekoru gerçeği görülmeye başlanmış.

Kas Yapmak

Birçok genç yüzücünün aksine, Ryan Lochte lise yıllarında ağırlık çalışmamış. O dönemde antrenörlüğünü yapan, halen Bayton Swimming Club baş antrenörü olan babası o yaşlarda bir yüzücü için bunun gerekli olmadığını düşünüyormuş. Kemiklerinin sertleşmesi ve iskelet yapısının oturmasını beklemelisin diyormuş.

Bugün 1.85 cm. boyunda bir yüzücü olan Ryan Lochte, çok istekli olmasa da haftada 3 gün üniversite spor salonunda yaklaşık 1,5-2 saat geçiriyor. Boş ağırlık ve makinelerle özellikle omuz (tendiniti var), bacak ve sırt çalışıyor. Her su antrenmanı öncesinde takım arkadaşları ile aralarında sağlık topu dolaştırıyorlar, birkaç set şınav ve 500 mekik yapıyorlar. Ryan Lochte haftada üç kez core body egzersizi yapıyor. Normal bir ölümlü için (!) 20 dakika yeterli!

Ryan Lochte:”Yarışmayı seviyorum”

“Yarışmayı seviyorum” diyor Ryan Lochte ve devam ediyor; “takım arkadaşlarınla yarışmak, rakibinle yarışmak ve kendinle yarışmak. İşte benim eğlence anlayışım.”

Yarışlar Ryan Lochte’nin lise yıllarında bu sporda kalması için önemli bir etkenmiş. “Sıradan antrenmanlarda kaytarırdı ama ne zaman yarış yapacağız desem, suya ilk giren o olurdu” diyor babası.

En Büyük Rakibi Kendisi

“Her yarışta acaba bugün dünden daha farklı olarak sualtında ekstradan bir metre daha ayak vuruş yapabilir miyim diye kendi kendimle iddialaşırım diyen ünlü yüzücü, aynı zamanda ulaşılabilir hedefler koymanın önemine de dikkat çekiyor. 2004 Olimpiyatlarından önce antrenörünün odasında oturup Beijing öncesi ulaşmak istediği hedeflerini kağıda dökmüşler. Listede dünya rekoru kırmaktan Michael Phelphs’i geçmeye kadar şu an gerçekleşmiş birçok hedef bulunuyormuş.

Sonuç

Kısacası mutlaka bir hedefiniz olsun. Profesyonel bir yüzücü değilseniz bile dün yaptığınızdan daha farklı bir şey yapmaya çalışın. Mesela 100 metre serbesti 1 dakikanın altında yüzmeyi hedefleyin. Ryan Lochte’nin en iyi süresi 49.04 dü. Hedefi ise 48.2.

Ryan Lochte: “Yüzmede hep aynı şeyleri yapıyorsunuz. Farklılıklar yaratmaya çalışmak çok önemli. Yarışmak olmasaydı ben ne yapardım bilmiyorum”

Hazırlayan: Murat Özdoğan
Tarih: 2010


Murat Özdoğan

Milli Takımlar Genel Koordinatörü
5.Kademe Yüzme Antrenörü
Aykon Spor Kulübü Baş Antrenörlüğü
Hacette Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi
Sporcu Beslenmesi Uzmanlığı
Türkiye Milli Takımlar Teknik Direktörlüğü
Türkiye Yüzme Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanlığı

LÜTFEN DİKKAT! Bu sitenin isim hakları, tasarımı, her türlü içeriği ve diğer mevcut bilgiler izin alınmadan kopyalanamaz, taşınamaz, alıntı yapılamaz, paylaşılamaz ve kullanılamaz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

YASAL UYARI! Bu sitede yer alan yazı, resim, video ve diğer tüm içerikler ön bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup, bir uygulama, tanı ya da tıbbi tedavi için yol gösterici ya da dayanak olamaz. Bu sitede yer alan bilgiler; uygulama, tanı veya tıbbi tedavi amacıyla kullanılmamalı, uzmanlık gerektiren uygulamalar mutlaka bir uzman kontrolünde yerinde yapılmalıdır. Bu sitede verilen bilgilere dayanarak başkaları tarafından yapılan uygulama, tanı ve tedaviler konusunda hiçbir sorumluluk kabul edilmez.

Aykon Akademi-Ankara Yüzme, Çankaya Yüzme, Çayyolu Yüzme, Ankara Yüzme Havuzu, Ankara Yüzme Kursu