Update cookies preferences
 

Yüzme’de Omuz Ağrısını Azaltma İpuçları

11 Nisan 2024

Yüzmede Omuz Ağrısı riski oldukça yüksektir. Kusursuz yüzme tekniğiyle yüzen bir sporcu bile zaman zaman bu omuz ağrısına maruz kalabildiği gibi, bozuk yüzme tekniği de omuz sakatlanmaları riskini artırır. Bu nedenle, yüzmede yakalayış pozisyonunun düzgün olması ve ısınma dahil her zaman yüksek dirsek pozisyonunun korunması çok önemlidir.

Yüzme’de Omuz Pozisyonu

Serbest stil yüzmede su üstü kol toparlanması sırasında, parmak uçlarınız havuz dibine doğru bakmalı ve kolunuzu omzunuzla aynı hizada tutmalısınız (başınızın önünde çapraz pozisyonda değil). Rotator kaslarınız nispeten küçük ve güçsüz olduğundan eğer çekişiniz sırasında vücudunuzu rotate etmek yerine sadece ellerinizi kullanarak suyu çekiyorsanız rotator kaslarınıza fazla baskı yapıyor olabilirsiniz.

Yüzmede Omuz Ağrısı ve Workout ile ilgili Bilinmesi Gerekenler

– 3000 metrelik bir yüzüş sırasında omzunuz yaklaşık 1000 tekrar yapar.
– Bozuk yüzme tekniği ile yapılan tekrarlar rotatercuff kaslarının (Supraspinatus,Infraspinatus, Teres Minor, Subcapularis kas tendonları) tendonlarının çarpışmasına(çakışmasına) yol açabilir. Bu kaslar omuzun oynar eklemlerini yerinde tutmaya yarar.
– Rotatercuffları çevreleyen dokularda iltihaplanma meydana gelebilir. Tüm tendonlar nispeten ufak bir bölgede çapraz geçiş yaptıkları için alan daha da daralır, çarpışma (çakışma) meydana gelir, bu da kişide sanki iğneler batıyormuş gibi bir his uyandırır.

Yüzmede Omuz Ağrısı ve Sakatlanmalarından Korunmak için Isınma Sırasında Yapılabilecekler

– İlk 200-300 metreyi uzanarak yüzün (ilk 50 metre hariç). Omuz hareketlerinizi elinize daha az güç yükleyerek yapın. Bu, rotatorcuff kaslarınızı esnetir ve rahatlatır.
– Isınma sırasında omzunuzu rahatlatmak için çekişi erken yapın. Zorlanmadan yapılan çekiş (yada yumuşak çekiş diyebiliriz), rotator kaslarını gevşetmeye çalışmanız aynı zamanda bu kasların güçlenmesine yol açar.
– Isınma ve yumuşak çekiş yaparken kendinizi kolay viteste bisiklet sürüyor ya da spinning yapıyormuş gibi düşünebilirsiniz. Bu hareket, eklemin serbest rotasyonunu sağlar ve çok az güç harcamanızı sağlar. Biz buna “Smooth Yüzme” diyoruz.
– Dış rotater kaslarınızı güçlendirmeyi düşünebilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak antrenörünüzden surgicaltubing ve omuz egzersizleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yüzmede Omuz Ağrısı Hissederseniz

Yüzme öncesi ve sonrası yaptığınız esnetme, yoga vb. hareketlerinde, omuz ağrısını hissettiğiniz ilk anda hemen duruma müdahale etmelisiniz. Erken teşhis bu gibi durumlarda çok önemlidir.

LÜTFEN DİKKAT! Bu sitenin isim hakları, tasarımı, her türlü içeriği ve diğer mevcut bilgiler izin alınmadan kopyalanamaz, taşınamaz, alıntı yapılamaz, paylaşılamaz ve kullanılamaz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

YASAL UYARI! Bu sitede yer alan yazı, resim, video ve diğer tüm içerikler ön bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup, bir uygulama, tanı ya da tıbbi tedavi için yol gösterici ya da dayanak olamaz. Bu sitede yer alan bilgiler; uygulama, tanı veya tıbbi tedavi amacıyla kullanılmamalı, uzmanlık gerektiren uygulamalar mutlaka bir uzman kontrolünde yerinde yapılmalıdır. Bu sitede verilen bilgilere dayanarak başkaları tarafından yapılan uygulama, tanı ve tedaviler konusunda hiçbir sorumluluk kabul edilmez.

Aykon Akademi-Ankara Yüzme, Çankaya Yüzme, Çayyolu Yüzme, Ankara Yüzme Havuzu, Ankara Yüzme Kursu